Produkty Żywienie Żywność

Czytaj etykiety, bądź mądrym konsumentem!

Czytaj etykiety, bądź mądrym konsumentem!
Proponujemy artykuł na materiał dań gotowych a ich zysku na zdrowie. Jakie z dań mają najwięcej substancji, których powinniśmy unikać? Co pokrywa się w słoikach

Proponujemy artykuł na materiał dań gotowych a ich zysku na zdrowie. Jakie z dań mają najwięcej substancji, których powinniśmy unikać? Co pokrywa się w słoikach ? Czyli w daniach z proszku? Czy możliwe jest by dania gotowe istniały jednak zdrowe i wielkie?

Dania gotowe zdrowe vs niezdrowe ? czytaj etykiety, bądź odpowiedzialnym konsumentem!

Coraz częściej poszukujemy po dania gotowe. Kiedyś mieli z nich często podczas wakacji. Teraz pomimo tego, że nie cieszą się dobrą popularnością a naprawdę bardzo często mają codzienny, jedyny ciepły posiłek dużo osób. Wokół dań gotowych narosło wiele mitów ? nie ma co ukrywać ? wcale nie zastąpią krajowej i dopiero kuchni. Drugą stroną medalu istnieje przecież to, że niezależnie, jako bardzo dietetycy będą w obecnej kwestii bić na alarm, toż również właśnie będziemy po te materiały sięgać. Wydajemy to zwykle z braku czasu, ze zmęczenia, z braku pomysłu lub z popularnego głodu, który zależymy natychmiast zaspokoić. Spośród ostatniego tylko powodu producenci dań gotowych ubiegają się w sprawach ? do wyboru mamy dania suszone, liofilizowane, pasteryzowane oraz mrożone. Co liczą? Co naprawdę naprawdę jemy? Jak wybrać dania gotowe, jakie można jadać bez straty dla zdrowia?

Dania gotowe, także jak całe przetworzone produkty muszą wykonywać określone standardy wprowadzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, który tworzy technologii w istocie bezpieczeństwa żywnościowego. Wszystkie produkty gotowe przyjęte do obrotu na zbycie są uznane za bezpieczne dla zdrowia. Nie polepsza to jednak faktu, że niektóre z nich pod względem składników odżywczych nie ustępują przygotowanym samodzielnie, inne a poza substancjami podanymi w perspektywie konserwantów, wzmacniaczy smaku itp. nie dostarczają organizmowi prawie niczego.

Gotowe dania z torebki
To przeważnie zupy instant, zupki chińskie czyli potrawy do zalania ciepłą wodą. Niektóre z dań z torebki wystarczy zalać wrzącą wodą, inne potrawy trzeba gotować ? ich liczba odżywcza nie zależy ale z sposobu produkcji. Ten sposób dań gotowych najczęściej naszpikowany jest chemią – mają wiele barwników, konserwantów, zagęszczaczy, emulgatorów, stabilizatorów, ulepszaczy oraz gumy spożywcze i substancje słodzące. Mają te zazwyczaj dużo dobrze soli, zaś jej nadmiar ma negatywny nacisk na bliskie zdrowie. Jeśli wskazana przez nas zupa zawiera głównie substancje smakowo-zapachowe (glutaminian sodu, hydrolizaty białek), aromaty i kolory spożywcze, emulgatory, substancje zagęszczające i stabilizujące, oraz makaron i przyprawy zatem w formule nie trzyma w niej żadnych witamin ani minerałów. Wybierając danie instant warto zobaczyć, czy w zespole potrawy otrzymują się suszone warzywa, mięso lub produkty. Takie dania zwykle dostarczają trochę składników odżywczych np. minerałów, niewiele jest w nich oraz witamin, zwłaszcza witaminy C ? jej krzywdy w ciągu suszenia dochodzą nawet do 80?100 proc.

A to już wiesz?  Jaki afrodyzjak na walentynki?

Dania gotowe ze słoików i puszek

Wielką siłę są potrawy pasteryzowane (sterylizowane) w słoikach. Te gotowe dania na ważny rzut oka sprzedają się być mądrzejsze od dań instant. Tutaj także kiedy w ostatnim przypadku trzeba uważnie przeczytać skład na etykiecie produktu. Dania gotowe w słoikach równie często potrafią stanowić naszpikowane konserwantami, których zadaniem jest obrona przed uszkodzeniem i polepszaczami smaku, jakie zajmują wyglądać smak domowych potraw. Jeśli danie ma duży termin przydatności do użytkowania znaczy toż o tym, że stało poddane intensywnej obróbce technologicznej i termicznej, która tworzy szkody w momentach wartościowych i mineralnych. Bazą mięsnych i mięsno warzywnych dań w słoikach najczęściej jest „masa mięsna”. Jej bazą jest MOM czyli mięso oddzielane mechanicznie – miks odpadków mięsnych, tłuszczu i resztek kostnych. Potrawy mięsno-warzywne mogą dostarczyć naszemu systemowi takiej ilości białka, cukrów i minerałów, ale zawierają oraz dużo dobrze małego tłuszczu i soli.

Nie można przecież każdych dań gotowych w słoikach wrzucać do jakiegoś wora ? na zbycie są dostępne dania gotowe, jakie nie zawierają środków konserwujących i polepszaczy smaku. Istnieje toż możliwe, dzięki użyciu odpowiedniej technologii. Jeśli dodatkowo zdecydujemy się na danie bezmięsne unikamy ryzyka spożywania MOM. Takie dania gotowe można pozwolić za trwały i pożywny posiłek. Jeśli zatem nie mamy momentu na indywidualne przygotowywanie obiadów wybierajmy dania bezmięsne, bez konserwantów i wzmacniaczy smaku, dużo z małym terminem przydatności do użytkowania. Najważniejsze to czytać etykiety ? radzi Technolog żywności Ewa Janicka z firmy Primavika. Dania gotowe same w sobie nie są złe pod warunkiem, że nie zawierają substancji dodatkowych, jakie potrafią wpłynąć negatywnie na organizm, jak np. glutaminian sodu, który może wywołać uczulenie czy za wysoka zawartość kwasów tłuszczowych typu trans – dobra ich liczbę to mniej niż 1 g na 100 g produktu. Wynik nie powinien mieć sztucznych barwników, aromatów. Tak nie jest trudno znaleźć na zbycie piękne i zdrowe dania gotowe – własna firma promuje zdrowie, zdrowy sposób istnienia a utrzymywania, dlatego nasze wyroby z podstawy nie zawierają konserwantów i oryginalnych barwników. Szukając dobrych i bogatych dań gotowych należy mieć, że środkiem do ważnego wyboru nie jest kupienie ?na oko?, ale wnikliwe zapoznanie się ze składem ? dodaje ? z Pirimaviki. Istotnie oraz jest prawdziwe sprawdzanie terminu przydatności produktu do użytkowania. Opakowanie winno stanowić ściśle zamknięte. Wybrzuszone wieczko może świadczyć o rozwoju bakterii ? taki efekt nie przydaje się teraz do życia.

A to już wiesz?  Jaki olej wybrać olej rzepakowy czy oliwę?

Mimo bardzo niskiej obiegowej opinii na materiał dań gotowych mnóstwo kobiet z nowych powodów, takich jak chociażby brak czasu, chęci czy zdolności kulinarnych a tak po nie sięga, przyjmując się na ich tani skład. Często użytkownicy dań gotowych nie wiedzą nawet, że są wybór – zdrowszą alternatywę, równie smaczną, funkcjonalną i silną w przyrządzeniu, której wystarczy poszukać na półce ze dużą żywnością. Reasumując ? NIE WSZELKIE DANIA GOTOWE TO ZŁO! Dania gotowe potrafią żyć znanym przyjacielem, warunkiem istnieje jednak czytanie etykiet i wybór tych potraw, jakie nie zwierają chemii, konserwantów, wzmacniaczy smaków itp. Warto poświecić chwilkę, aby odszukać w zakładzie dobry produkt, wczytać się w skład i bez zarzutów sumienia postawić sobie błyskawiczny, gotowy i jednocześnie dobry i zdrowy posiłek.

www.primavika.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy