Prawie 53 lata po otwarciu pierwszego lokalu w Ypsilanti w stanie Michigan, Domino?s Pizza otworzyło właśnie dziesięciotysięczny lokal sieci. Nieprzypadkowo pojawił się on w Istambule, stolicy kraju, który jest rynkiem cechującym się dużym potencjałem dla Domino?s Pizza ? światowego lidera w dostawie pizzy. W Polsce Domino?s Pizza ma na razie 13 lokali.
Dzień po otwarciu lokalu z numerem 9 999 w Carlsbad w stanie Kalifornia, sieć może pochwalić się przełomową, dziesięciotysięczną placówką w Kaligthane, dzielnicy Istambułu, a pierwszy dzień działalności zaszczycił obecnością sam prezes Domino?s Pizza, J. Patrick Doyle.
?Wysiłek wielu osób w długim okresie czasu doprowadził nas do Turcji, gdzie wspólnie możemy świętować przełomowy moment w historii Domino?s Pizza? ? powiedział J. Patrick Doyle. ?Przez ostatnie 50 lat doświadczyliśmy wielu wzlotów i upadków, jednak wspólnie sprostaliśmy wyzwaniom dzięki liderom, którzy nie poddawali się bez walki. Naszym celem było osiągnięcie liczby 10 000 funkcjonujących lokali oraz użycie tego faktu jako inspiracji do dalszego dynamicznego rozwoju. Dzisiaj osiągnęliśmy cel i jesteśmy niezmiernie zadowoleni. Jutro ? zamierzamy sięgnąć po więcej.?
Jak dodał Richard Allison, wiceprezes sieci: ?Kolebką Domino?s Pizza są niewątpliwie Stany Zjednoczone, ale to właśnie międzynarodowa działalność była impulsem do szybkiego rozwoju. Pionierskie dla Domino?s rynki, takie jak Australia, Meksyk, Indie czy Wielka Brytania ? wszędzie tam, gdzie nasza sieć jest niekwestionowanym liderem ? pomogły wyznaczyć ścieżkę dalszej ewolucji. Dzięki temu, nowi liderzy ? jak Turkven, który jest właścicielem ponad 250 lokali w Turcji mają jasne wskazówki, jak w relatywnie krótkim czasie stać się liderem lokalnego rynku.?
Już na początku 2012 liczba lokali położonych poza rynkiem amerykańskim przekroczyła ilość tych położonych w Stanach Zjednoczonych, co więcej - aktualnie międzynarodowe lokale przynoszą sieci ponad połowę zysków ze sprzedaży, oscylujących wokół sumy 7 miliardów dolarów.
Najnowszy z 250 lokali Domino?s Pizza w Turcji, posiada ?pizza theatre? ? duże okno, które pozwala na obserwację przygotowywania pizzy, element umieszczany w placówkach w Stanach Zjednoczonych, Australii oraz Nowej Zelandii. Widoczny z zewnątrz wystrój lokalu nawiązuje do kulinarnej sztuki tworzenia doskonałej pizzy, a jego autorem jest Chute Gerdeman, uhonorowane wieloma nagrodami designerskie studio z siedzibą w Colombus w stanie Ohio.