Skip to content
czwartek, 2 października, 2025
Latest:
  • W Polsce zdecydowanie więcej ofert pracy dla juniorów w IT. W Ukrainie najbardziej pożądani specjaliści od Frontendu oraz Testerzy.
  • Ponad 8 proc. ogłoszeń o pracę w obszarze gamingu ma w wymaganiach znajomość JavaScript oraz TypeScript. Specjaliści znający te języki zarobią nawet 26 tys. złotych miesięcznie
  • 39% firm dba o swoich pracowników. Jednak najczęściej nie tak, jak powinny
  • Wraca Akademia OPI PIB
  • Księgowe perypetie, czyli jak Polski Ład namieszał
Less waste? Czym jest less waste i dlaczego tak o niej głośno w ostatnim czasie? Czy nasze babcie były less waste?

redagowanie i reagowanie

Aktualności i wiadomości prasowe: && media & słowo & video & muzyka &&

  • redagowanie.pl
  • Aktualności
  • media & marketing
  • Porady
  • Praca i kariera
  • Przepisy
  • Poradnik
  • Redagowanie
  • Wiadomości branżowe
Less waste

Less waste? Czym jest less waste i dlaczego tak o niej głośno w ostatnim czasie? Czy nasze babcie były less waste?

Opublikowano 4 lata temu: 12 maja 202113 maja 2021 redagowanie.pl Przeczytasz w: 5 minut/y
https://www.redagowanie.pl/ › Less waste
Less waste? Czym jest less waste i dlaczego tak o niej głośno w ostatnim czasie? Czy nasze babcie były less waste?
Less waste – trudno znaleźć osobę, która nie zetknęłaby się z tym określeniem. W dosłownym tłumaczeniu „mniej marnować”, czyli po prostu generować możliwie jak najmniejszą ilość śmieci. To podejście dobre nie tylko planety, ale i dla naszego portfela. Jak wprowadzić je w życie? Skąd czerpać inspiracje? Zamiast sięgać do Internetu, przyjrzyjmy się naszym mamom i babciom, które sztukę rozsądnego gospodarowania jedzeniem już dawno temu opanowały do perfekcji.

Czy nasze babcie były less waste?

O rozsądnym gospodarowaniu jedzeniem
Less waste – trudno znaleźć osobę, która nie zetknęłaby się z tym określeniem. W dosłownym tłumaczeniu „mniej marnować”, czyli po prostu generować możliwie jak najmniejszą ilość śmieci. To podejście dobre nie tylko planety, ale i dla naszego portfela. Jak wprowadzić je w życie? Skąd czerpać inspiracje? Zamiast sięgać do Internetu, przyjrzyjmy się naszym mamom i babciom, które sztukę rozsądnego gospodarowania jedzeniem już dawno temu opanowały do perfekcji.

Ale od początku.

Czym jest koncepcja less waste i dlaczego tak o niej głośno w ostatnim czasie?
To filozofia, która ma na celu ograniczenie śmieci do minimum poprzez racjonalne wykorzystywanie produktów. Co to oznacza w praktyce? Przemyślane decyzje zakupowe, nabywanie mniejszych ilości żywności i wykorzystywanie w maksymalnym stopniu tego, co znajduje się w naszych lodówkach i spiżarniach. To podejście wydaje się szczególnie istotne, jeśli przyjrzymy się liczbom – zgodnie z szacunkami Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa co roku na świecie marnuje się około 1,3 miliarda ton żywności nadającej się do spożycia, a jeśli te liczby nie robią na nas wrażenia, to warto wspomnieć, że podejście less waste to także ulga dla naszego portfela – w końcu mniej śmieci, to więcej (zaoszczędzonych) pieniędzy.

– Przekaz reklamowy i coraz większa różnorodność oferowanych produktów sprawiają, że nasz koszyk w sklepie coraz szybciej się zapełnia. Niestety niejednokrotnie kupujemy więcej niż jesteśmy w stanie przejeść, dlatego zdarza się, że pieczywo, świeże owoce, warzywa, szczególnie te liściaste, kończą na śmietniku. Mamy również problem z robieniem zapasów, nie wiemy, jak dobrze przechowywać żywność, a gotowanie z resztek nie jest powszechne. To grzeszki niemal każdego z nas – nie wynikają z umyślnego działania, w końcu nikt nie chce szkodzić sobie i planecie, jednak często brakuje nam wiedzy w tym temacie. Dlatego tak ważne jest edukowanie w duchu less waste i czerpanie z dobrych wzorców. Jakich? Nasze mamy i babcie miały swoje sprawdzone patenty na to, aby nic się nie zmarnowało. Podążajmy ich śladem – mówi Marta Krokowicz, Brand Manager marki Paclan.

Babcine sposoby na less waste
W czasach, kiedy każdy wartościowy produkt spożywczy był na wagę złota, a jego zdobycie było obkupione długim staniem w kolejce, trzeba było efektywnie gospodarować produktami. Jak dziś nie dopuścić do zepsucia czy wyrzucenia żywności?

Jak dziś nie dopuścić do zepsucia czy wyrzucenia żywności?

• Planujmy główne posiłki i wybierajmy się na zakupy z listą – wtedy kupimy tylko to, co chcemy, bez zbędnych „zapychaczy” lodówki i nie będziemy mieć problemu z pomysłem na obiad.

• Jeśli zauważymy, że trudno nam zjeść dany produkt do końca, kupujmy mniejsze opakowania lub takie „na raz” – dobrze sprawdzi się to w przypadku warzyw konserwowych, koncentratów pomidorowych, dżemów czy past kanapkowych.

• Zorganizujmy przestrzeń lodówki i zwracajmy uwagę na daty ważności produktów – te z krótkim terminem ustawiajmy w zasięgu naszego wzroku – umieszczone na tyle lodówki mogą zostać przegapione.

• Róbmy systematyczne „czyszczenie” lodówki i wykorzystujmy resztki produktów jako dodatki do dań. Zwiędłe jarzyny wzbogacą smak domowego bulionu, czerstwe pieczywo sprawdzi się jako domowa wersja bułki tartej albo chrupiące grzanki do zupy krem. Jeśli zostało nam trochę ugotowanego makaronu, możemy go wykorzystać do zapiekanek, resztki serów czy wędlin będą dobrym dodatkiem do frittaty czy omletów, a mięso z rosołu może posłużyć jako składnik potrawki czy farsz do krokietów.

• Przetwarzajmy to, czego nie dało się zjeść – możemy wekować albo mrozić gotowe potrawy. – Do mrożenia warto wykorzystać specjalne woreczki z klipsami, które pomogą przygotować nam mniejsze porcje – idealne na pojedynczy posiłek – podpowiada Marta Krokowicz, Brand Manager Paclan i dodaje: nie zapominajmy też ich opisywać (najlepiej nazwą produktu i datą zamrożenia) – dzięki temu jeszcze lepiej będziemy mogli gospodarować zamrożoną żywnością

• Zacznijmy kompostować – w ten sposób pożytecznie wykorzystamy nawet niejadalne części roślin. – Myśląc o kompostowaniu pamiętajmy, że ważne jest też to, w czym znajdują się bioodpady – absolutnie nie mogą być to klasyczne worki foliowe, ale kompostowalne lub biodegradowalne worki – z papieru lub kukurydzy – radzi ekspertka marki Paclan.

Less waste? Czym jest less waste i dlaczego tak o niej głośno w ostatnim czasie? Czy nasze babcie były less waste?
Less waste? Czym jest less waste i dlaczego tak o niej głośno w ostatnim czasie? Czy nasze babcie były less waste?
Less waste? Czym jest less waste i dlaczego tak o niej głośno w ostatnim czasie? Czy nasze babcie były less waste?


Less waste, niemarnowanie jedzenia czy szacunek do produktu – nieważne, jak to nazwiemy i jakich definicji będziemy się trzymać. Istotne natomiast jest to, aby mieć świadomość, jak ważne jest racjonalne gospodarowanie zasobami oraz to, co możemy faktycznie zrobić, aby marnować mniej lub wcale. Nie trzeba rewolucji – małe kroki zaprocentują!

www.paclan.pl

Paclan. Robi różnicę każdego dnia. Marka należy do Cedo Sp. z o.o. – firmy, która od ponad 50 lat produkuje artykuły gospodarstwa domowego jednorazowego użytku, ułatwiając wykonywanie codziennych czynności. Poza szerokim wyborem worków na odpady, ściereczek, gąbek i papierów do pieczenia, w ofercie można znaleźć także folie spożywcze, torebki na mrożonki oraz woreczki na pieluszki. Paclan zachęca do dbałości o środowisko naturalne – stworzył linię For Nature, którą tworzą ekologiczne artykuły do gotowania, pieczenia, sprzątania oraz worki na śmieci z materiału z recyklingu. Więcej informacji na paclan.pl.

Bezpośredni link:
Less waste? Czym jest less waste i dlaczego tak o niej głośno w ostatnim czasie? Czy nasze babcie były less waste? https://www.redagowanie.pl/less-waste-czym-jest-less-waste-i-dlaczego-tak-o-niej-glosno-w-ostatnim-czasie-czy-nasze-babcie-byly-less-waste

#less waste dish soap #more plants less waste us #less waste ubrania #less waste a zero waste #less food waste more profit #marnowanie żywności książka
  • ← Jak uzyskać wyrok w sprawach budowlanych w mniej niż dwa miesiące? Bez rozpraw, świadków i listów poleconych. Korzystając z arbitrażu online.
  • Lekarze i pielęgniarki masowo opuszczają nasz kraj? ELA obala mity! →
Ciekawe artykuły

Bank BGŻ jest Bankiem na Medal

Bank BGŻ znalazł się w czołówce rankingu ?Bank na medal? przygotowanego przez ?Wprost? i ?Bloomberg Businessweek? w oparciu o wyniki badań Vision SecretClient.Bank  zanotował imponujący wzrost z 20,3 proc. w 2009 roku do 60,3

Nagroda specjalna dla GRUPY ATLAS

Podczas V Europejskiego Forum Gospodarczego w Łodzi doceniono najlepsze firmy regionu. Laureatem nagrody specjalnej została GRUPA ATLAS.Firmy wyróżniono w 7 kategoriach: przedsiębiorstwo mikro, małe, średnie i duże, gospodarst

Stojaki epay z Kartami Prezentowymi już w Polsce

epay Polska, dywizja działająca w ramach Euronet Polska, wprowadza specjalne stojaki z ofertą Kart Prezentowych. Stojaki znajdują się w blisko 400 sklepach sieci HDS takich jak Inmedio, Inmedio Cafe, Relay oraz 1?Minute w całym

Samsung stawia na Smart Culture

Samsung został partnerem technologicznym wystawy „Wywyższeni. Od faraona do Lady Gagi”, która inauguruje Rok Jubileuszowy Muzeum Narodowego w Warszawie. Wspierając spektakularną wystawę produktami, które

@TygodnikWprost i @WprostBiznes w nowej odsłonie na Twitterze – please #RT i #FF

Tygodnik WPROST wprowadził nową identyfikację wizualną w serwisie społecznościowym Twitter. Treści z tygodnika i  serwisu Wprost.pl są sygnowane charakterystyczną literą ?W? z logo Wprost. Litera ?W? uzupełniona o napis Biz

Pinterest

Świat się nie skończył się na Kolumbie i jego odkryciach. Nie kończy też na Facebooku, mimo że jest największy i pewnie najbardziej popularny. Nie skończy się również na Internecie, choć być może są już tacy, którzy

nano bardziej kreatywne

Michał Sosnowski i Iwo Kochanowski dołączyli do kierowanego przez Alberta Wallina działu kreacji agencji nano. Tym samym agencja zakończyła proces kompletowania zespołu kreatywnego.Michał Sosnowski, który w nano objął

Browar Amber zaprosił na piwo

W sobotę  późnym wieczorem ulica Długa w Gdańsku na kilka godzin zmieniła się w ulicę Piwną. Sprawcą tego zamieszania był Browar Amber.5 sierpnia na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Piwa i P

ROCKWOOL nagrodzony za podnoszenie standardów

Polskie Centrum Badań i Certyfikacji przyznało nagrodę firmie ROCKWOOL Polska. Producenta izolacji ze skalnej wełny mineralnej doceniono za wdrażanie i utrzymywanie standardów energooszczędności w budownictwie.ROCKWOOL od blis

ING Bank Śląski kolejny raz patronem konkursu SILESIA PRESS

ING Bank Śląski już siódmy raz wspiera organizację konkursu dziennikarskiego SILESIA PRESS. Od pierwszej edycji nagrodami w konkursie są karty przedpłacone ING Banku Śląskiego.Konkurs dziennikarski SILESIA PRESS organiz




Październik 2025
P W Ś C P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
« Wrz    
Strony
  • Archiwum
  • Domena na sprzedaż, Kup domenę.
  • Nasze strony
  • Polityka praw autorskich
  • Privacy
  • Tematy
  • Współpraca
Jobs for BCA at EISA trading inc, erosport stream na żywo, stereotypy osób niepełnosprawnych, Robert sokołowski ubezpieczenia, certyfikat pkjpa i równowane, sniadanie na insta, przedszkolankowo - dzień kobiet w przedszkolu, menad, iwo kochanowski, piotr kaczmarek aquael
https://www redagowanie pl/b/b-eychler-wielkanocny-mazurek-tekst/, мама с дочкой частное фото, мамы с коляской раком под юбкой, wielkanoc scenariusz przedszkole, przedszkolankowo - dzień kobiet w przedszkolu, menad, certyfikat pkjpa i równowane, erosport stream na żywo, stereotypy osób niepełnosprawnych, Jobs for BCA at EISA trading inc
Tagi
dladziafirmyjakjakojestKsiążkaktLIFESTYLEMedianieorazplrokuspostaktymWPROSTwspza
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Pozostawiając w ustawieniach przeglądarki włączoną obsługę plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie.

Więcej informacji na ten temat można znaleźć w dziale polityka prywatności/prywatność i wykorzystywania plików cookies/polityka cookies | Copyright © 2005 - 2025 by EYC.